понедељак, 25. фебруар 2013.

Zasto baš Espresso?

Ciao, vuoi un caffè?
Ćao, jesi li za kafu? (Pozovite nekoga na kafu :-)

Hej moji Coffee Loversi!

Jeste li dobro, jeste li probali neku novu kafu ovih dana?

Moja preporuka je Corto Black, kafa koja se pojavila u Costi u prošlih par dana (ima još novih, ali ja izdvajam ovu). Eksplozija ukusa!

NAPOMENA: Nije za one koji vole slabiji ukus!  :D (3 doze skraćenog Espressa)

Kao što sam već obećao u prošlom blogu, ovde ću vam dati neke činjenice o Espressu.

Espresso kafa je nastala u Italiji početkom 20. veka iz potrebe da se kafa sprema na brži način. Pauze za kafu su bile kratke (15min) i nisu mogli da postignu da svi zaposleni dobiju kafu.

Jedan "pametni" šef gradilišta je otkrio da ako vrelu vodu pod pritiskom "gurne" kroz samlevenu kafu, ono što dobije jeste kafa dobrog kvaliteta i to veoma brzo (espress-no) :-D. I tako je napravio prvi espresso aparat koji je zapravo i dobio ime po tome što veoma brzo pravi kafu.


Espresso kafa se dobija tako što vrela voda (oko 95°C), pod pritiskom (od 9 bara) prolazi kroz samlevenu kafu.

Prosečan Espresso ima 100-200 mg kofeina a količina koja vam neće naškoditi je oko 600 mg kofeina na dnevnom nivou.
Naravno, ako pijete kafu više puta u toku dan, vaš organizam je verovatno otporniji na kofein pa samim tim možete podneti i više kafa.

Ljudi često ukus kafe dovode u dodir sa količinom kofeina (jači ukus = više kofeina). Ova tvrdnja kod espresso kafe nije tačna!

I ako espresso ima dosta intezivan ukus, on zapravo ima najmanje kofeina u sebi u odnosu na sve druge načine pripreme kafe (Npr. Domaća ima duplo više a Filter čak 3x više kofeina).

Isto tako, postoji zabluda da što je espresso kraći, on ima više kofeina. Zapravo je sasvim suprotno!

Što se duže ekstraktuje (curi) kafa ima više kofeina, i to je sasvim logično jer kofein izlazi svo vreme dok se kafa pravi. Samim tim, dolazimo do zaključka da kraći espresso ima mnogo manje kofeina nego na primer produženi espresso!

Postoje dve "glavne" vrste kafa po nazivu ARABIKA i ROBUSTA. Za Espresso kafe se uglavnom prave takozvane "mešavine" kafe.

To znači da će se za jednu dobru mešavinu kafe upotrebiti više Arabika sa više podneblja.

Ako razmislite o tome, nemoguće je da Arabika iz Brazila i Arabika iz Indije imaju isti ukus. Jedna je možda "kiselija" dok je druga u neku ruku "sladja".

I upravo to je razlog zbog kojeg se one spajaju. Da bi krajnji proizvod (Espresso) imao dobar balans Kiselosti i Slatkoće! :D

Espresso ima dosta dobrih strana:

  • Poboljšava sposobnosti pamćenja i razmišljanja
  • Smanjuje osećaj zamora
  • Izaziva bolji i brži srčani rad
  • Poboljšava izbacivanje tečnosti iz organizma  (ima diuretičko delovanje)
Nadam se da će te sada otići na jedan espresso i da će te imati sasvim drugačiji pogled na isti.



4 коментара:

  1. Zdravo, blog je odlican. Konacno neki blog posvecen mom omiljenom napiku - kafi. Imam jedno pitanje. Gde se u Srbiji mogu kupiti Monin ili sirupi bilo koje druge marke za kafu? :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ćao,

    Hvala za pohvale, trudiću se da bude još bolji! :)
    Što se tvog pitanja tiče:
    Na našem tržištu možeš pronaći veoma mali izbor sirupa za kafe, pored "Monin-a" koje ste pomenuli ima i "Barista" sirupi ali ja se uvek opredeljujem za "Monin" jer znam da ne mogu pogrešiti sa njima. Firma koja se bavi uvozom Monin sirupa za Srbiju se zove Comp Comerc, nalazi se u Omladinskih Brigada br.9 u BG i kod njih možete pronaći najveći izbor (postoji mogućnost kupovine robe za keš). Možete ih pozvati i telefonom na 011/318-0261. Veoma slabo se nalaze u slobodnoj prodaji ali ih možete pronaći na par mesta kao što su "Metro" Hiper Marketi ili u "Market Padina" na Čukaričkoj Padini.
    Nadam se da sam bio od pomoći!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман6. март 2013. 11:49

    Hvala Vam na ponoci i vidimo se u Costi :)

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман28. јул 2017. 15:28

    sve ono što naviše volim potiče iz Italije... nema druge nego da se preselim tamo:)

    ОдговориИзбриши