уторак, 5. март 2013.

Domaća - Turska - Tradicionalna... kultura ispijanja kafe.


"I am a coffee fanatic. Once you go to proper coffee, you can't go back. You cannot go back."
"Ja sam fanatik za kafu. Kada jednom probaš dobu kafu, nema povratka. Ne možeš se vratiti na staro."

Rekao je jednom Hugh Lorie (House) o kafi.

U potpunosti se slažem sa njime!

Oduvek me je privlačila kultura ispijanja kafe.

Jutro u mojoj kući nije moglo da počne bez mirisa sveže skuvane kafe. To je bio jutarnji ritual koji je morao da se odigra uprkos svim dešavanjima. Pre jutarnje kafe u kući je uvek bila tišina, roditelji bi sedeli jedno preko puta drugog i ti trenutci su bili dragoceni za njih.

Taj ritual ispijanja kafe kasnije su preneli i na mene, moja jutra počinju uz kafu i to Domaću napravljenu s ljubavlju, pažnjom i iščekivanjem.

Za mene šoljica kafe mora imati priču iza sebe, poreklo, mora imati dušu. Najviše volim da samlevenu kafu kupim kod lokalnog prodavca na zemunskoj pijaci. On sam nabavlja kafu, prži je i melje na licu mesta, okolina njegovog kioska ranije je uvek mirisala na sveže samlevenu kafu.

Na žalost, njegov kiosk se više ne nalazi na istom mestu.

Sada se služim Don kafom koja se može istaći najboljim kvalitetom među komercijalnim kafam za domaću upotrebu.

Kafa se ranije pila u malim šoljicama, takozvanim "Fildžanima" i nije imala više od 50-60ml kafe.

Danas su u upotrebi u glavnom veće šoljice koje imaju zapreminu od oko 200ml.

Ja ipak i dalje negujem tradiciju ispijanja kafe iz fildžana. I pijem je na Tradicionalni način jer mi je važan ne samo ukus kafe već i ritual počinjanja dana.

U skorije vreme ljudi su počeli da piju kafu uz razgovore koji traju po dva sata, i apsolutno je normalno da će im trabati veća šolja kako bi trajala ceo taj razgovor.

 Ja ipak volim da popijem i dve manje kafe nego jednu veliku.

Svako domacu kafu sprema na neki "svoj" način, pa tako i ja imam "svoj" Tradicionalni Orientalni način koji ću rado podeliti sa vama.


"Tradicionalni Orientalni" način:
  • U Fildžan uspite vode dovoljno za  dve kafe i stavite na toplu ringlu.
  • Kada se voda utopli, dospite šećer i kafu po ukusu (ja stavljam 2 kašikice šećera i 2 kašikice kafe)
  • Dobro promešati kako bi se šećer rastopio.
  • Kada kafa počne da se peni na vrhu skloniti sa vatre.
  • Kašikicom zahvatite kremu na vrhu kafe i stavite u šoljicu. (ukoliko pravite dve kafe, raspodelite kremu)
  • Zatim uspite sadržaj Fildžana u šolicu.
  • Sa strane obavezno servirati ratluk i čašu vode.

"Domaći" način:
  • Staviti toplu vodu na ringlu da se zagreje (ukoliko kafa treba da bude slatka, sada dodati šećer).
  • Pre nego što voda proključa, skloniti je sa ringle.
  • U vodu dodati željenu meru kafe i promešati.
  • Vratiti na ringlu da se kafa dokuva ili ti provrije.
  • Gotovo je kada vidite da je krema na vrhu kafe počela da se peni.
  • Uspite u šoljicu i nakon pola minuta možete uživati u kafi.

"Baristin" način:
  • Staviti toplu vodu na ringlu da se zagreje (ukoliko kafa treba da bude slatka, sada dodati šećer).
  • U šoljicu (oblija šolja oko 200ml) koju će te koristiti dodati dve kafene kašikice kafe (ili dozirati po želji).
  • Par trenutaka pre nego što voda proključa treba je skloniti sa ringle (kada se po zidovima pojave mehurići koji se ne pomeraju- oko 95C).
  • VEOMA LAGANO sipati toplu vodu preko kafe koja se već nalazi u šoljici (veoma je važno nakvasiti svu kafu u šoljici).
  • Na vrhu napitka će se formirati sloj kafe koja se nalazila u šoljici. Ostaviti tako da odstoji 2 minuta.
  • Lepo promešati da se kafa slegne.
  • Nakon 30 sekundi, možete početi sa ispijanjem napitka.
U sledećem blogu, posvetićemo se malo ispijanju kafe u raznim kulturama, a do tada.... VIDIMO SE UZ ŠOLJICU KAFE!

5 коментара:

  1. <3
    Obozavam da pijem kafu,kao i da iz ciste zabave nakon dugog razgovora gledam u solju prijateljima,tad mozes videti svasta magija uradi svoje,pa se cak pojave i medvedici u boji ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Marija!

    Želim ti puno malih medvedića u šoljici kafe! :D

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман6. март 2013. 22:52

    Domaci nacin je ocigledno najbolji, mada je moj obicaj s jednom malom izmenom - prvo sacekati da voda provrije pa onda je skloniti sa ringle i uraditi sve ostalo. U suprotnom nikad ne znam kad je tacno gotovo s grejanjem.

    ОдговориИзбриши
  4. Hej, hvala na komentaru! :D

    Ovaj nacin svakako jeste najzastupljeniji kod nas. Medjutim mnogi ljudi prilikom pripreme kafe prave upravo tu grešku, puštaju vodu da proključa. Hemiski sastav vode je H2O, H-vodonik O-kiseonik (ovaj deo svi znamoČ-D). Eh sad, prilikom ključanja vode molekuli se razbijaju i iz njih se oslobadja kiseonik-O(otud nam para iz vode). Kiseonik u vodi je VEOMA važan za ukus kafe. Najbolji trenutak za sklanjanje vode sa ringle je TRENUTAK pre njenog ključanja (Lako možes provaliti po mehurićima koji se pojave u vodi i jedan po jedan se dižu ka vrhu). Što si bliže ključanju a da proces nije počeo ukus kafe će biti bolji.
    Nadam se da će ti ovo pomoći da piješ ukusniju kafu, a kad savladaš veštinu... Čekamo poziv! :D

    ОдговориИзбриши
  5. Meni je takodje domaci nacin najblizi, mada iskreno, imam nameru da isprobam i Baristin nacin jer smatram da je prilicno kreativan, a to svakako zasluzuje probu...

    ОдговориИзбриши